Verhaal van

Geschiedenis van.. woonzorgcentrum Hushoven

Geschiedenis van.. woonzorgcentrum Hushoven

Hus en Hoven betekenen letterlijk: stuk grond tussen de huizen

Aan de rand van Weert ligt woonzorgcentrum Hushoven. Het complex ligt in de gelijknamige buurtschap Hushoven en aan de nieuwe wijk Laarveld. Kenmerkend aan dit woonzorgcentrum is het prachtige, landelijke uitzicht en de mooi aangelegde tuin. Dit is dan ook de plek waar bewoners en buurtgenoten elkaar ontmoeten.

Stuk grond tussen de huizen
De buurtschap Hushoven ligt tussen de wijken Boshoven, Molenakker en Laarveld. De naam van de buurtschap bevestigt het agrarische verleden van dit stukje Weert. Hus en Hoven betekenen dan ook letterlijk: stuk grond tussen de huizen. Op de plek van het moderne woonzorgcentrum lag vroeger de boerderij van familie Beelen, ook bekend als Liebe Harry.  Een goed bewaard historisch gebouw op Hushoven is de Donatuskapel (1868) op de Sint Donatuskapelstraat. Deze kapel is een rijksmonument vanwege de centrale ligging in de buurtschap en de unieke uitvoering van het gebouw, met speklagen in zwartgebakken baksteen.

 

Archeologische vondsten
De geschiedenis van de buurtschap Hushoven gaat ver terug naar de middeleeuwen. Tijdens de bouwwerkzaamheden van de wijk Laarveld zijn er archeologische resten gevonden uit de 12de en 13de eeuw. Uit deze opgravingen is gebleken dat destijds greppels gegraven werden voor erfafscheiding. Bij de boerderijen zijn ook waterputten aangetroffen. Naast vondsten uit de middeleeuwen zijn er ook sporen uit de ijzertijd (ongeveer 800 – 20 voor Christus) aangetroffen, zoals een grafveld.

 

Woonzorgcentrum Hushoven
Eind 2013 namen de bewoners hun intrek in woonzorgcentrum Hushoven. In de 81 moderne huurappartementen van woningstichting Wonen Limburg wonen mensen zelfstandig. Hier kunnen zij thuiszorg ontvangen van Land van Horne. Ook zijn er drie groepswoningen die een thuis bieden aan ouderen met dementie. De groepswoningen beschikken over twee knusse binnentuinen waar  het goed vertoeven is. Daarnaast is er ook een mooi aangelegde, algemene tuin waar iedereen van harte welkom is. In gasterij de Stoof ontmoeten bewoners en buurtgenoten elkaar. Dagelijks worden hier activiteiten georganiseerd door bewoners, buurtgenoten en plaatselijke verenigingen. In de gasterij kan iedereen genieten van een heerlijke lunch of diner.

 

Leren in praktijk
Het complex is niet alleen speciaal vanwege de vele voorzieningen en mooie locatie, maar ook door de samenwerking die er is ontstaan. Het Kwadrant (afdeling Praktijkonderwijs) in Weert huurt 2 appartementen in het complex, die als oefenplekken dienen. In de appartementen zijn diverse praktijkruimtes ingericht voor de leerlingen van Zorg en Welzijn, zoals een kapsalon, schoonheidssalon en strijkruimte. Ook het begeleiden van cliënten bij activiteiten behoort tot de praktijk. De leerlingen van de opleiding Groen onderhouden de (beleef )tuin. In gasterij de Stoof ervaren de horecaleerlingen de praktijk van hun vak. En ouderen met een kapotte lamp of problemen met de televisie kunnen bij de techniekleerlingen terecht.

Dit artikel is geschreven voor het cliëntenmagazine nr. 3 2019 van Land van Horne.

Boer­de­rij fa­mi­lie Bee­len

Bekijk alle verhalen