Weert - Woongroepen Huntington
De ziekte van Huntington is ingrijpend voor het leven van de patiënt en zijn of haar familie. Naast het feit dat de ziekte heftig is en op dit moment nog niet te genezen of af te remmen, krijgen zij ook met tal van andere onderwerpen te maken. Er is vaak weinig begrip en kennis. Daarnaast speelt ook de erfelijkheid een grote rol binnen gezinnen en families.
Gespecialiseerde zorg en ondersteuning in een vroeg(er) stadium van de ziekte kan de patiënt en familie enorm helpen. Land van Horne heeft ervaring sinds 1982 met de ziekte van Huntington en zet deze kennis graag in, voor zowel de patiënt als de familie, met advies, dagbehandeling, poliklinische screening en specialistische woongroepen.
Advies, screening, dagbehandeling en polikliniek
Mensen met de ziekte van Huntington zijn gebaat bij specialistische zorg. Vaak komen ze hier pas laat mee in aanraking omdat de ziekte zo onbekend is en er vaak niet meteen een hulpvraag ontstaat vanuit de patiënt. Land van Horne wil mensen in een vroeg(er) stadium ondersteunen. Lees op deze pagina alles over advies, screening, dagbehandeling en over onze polikliniek.
Wonen in een specialistische groepswoning
Mensen met Huntington wonen vaak meerdere jaren in een zorginstelling. In Weert hebben wij drie nieuwe specialistische woongroepen. "We merken dat het de ervaring is die telt bij deze complexe en onbekende ziekte. We hebben kennis van het ziekteverloop, bieden structuur en rust en weten hoe we om moeten gaan met veranderend gedrag", licht Joyce Heffels toe. Zij is projectleider Huntington en ervaringsdeskundige. "We proberen ervoor te zorgen dat de cliënt op zijn of haar gemak is, een zinvolle daginvulling heeft en actief blijft. We gaan mee in de wensen van de cliënt, zo lang als dat kan. Vaak zijn mensen nog jong; we maken die extra stappen graag voor hen."
Wat Joyce het belangrijkste aspect van de zorg vindt: "Het is een heftige ziekte met opvallende symptomen en er rust vaak een taboe op. Het belangrijkste is, in mijn ogen, om door de ziekte heen te kijken en de persoon te blijven zien." De medewerkers die in de groepswoning werken hebben hier bewust voor gekozen en delen dit met Joyce.
Lees de ervaringen van Gaby in een artikel door de Limburger. Gaby woont in één van de gespecialiseerde groepswoningen.
Partnergroep en Huntingtoncafé
Als partners daar behoefte aan hebben, kunnen ze ervaringen uitwisselingen in de partnergroep Huntington. Sinds 2015 is er drie keer per jaar een Huntington Café met elke keer een ander thema. Hier kunnen patiënt en familie ook ervaringen delen. Dit organiseren we samen met andere organisaties.
Expertteam Huntington en samenwerking
Het expertteam Huntington bestaat uit professionals die zijn gespecialiseerd in de ziekte van Huntington. Zij kunnen gevraagd worden voor de consulten, screening en bieden de zorg en behandeling in de groepswoningen. Ons expertteam bestaat uit:
- Specialist Ouderengeneeskunde
- Coördinerend verpleegkundige
- Psycholoog
- Fysiotherapeut
- Ergotherapeut
- Logopedist
- Diëtist
- Maatschappelijk werk
- Consulent Zintuigactivering
Om de kwaliteit van zorg te optimaliseren, werken we samen met diverse instanties: Huntington Kennis Netwerk Nederland, Huntington Netwerk - ZON (Zuidoost Nederland), Vereniging van Huntington, Maastricht MUMC+ en Archipel.
Een grote groep gemotiveerde en deskundige zorgverleners vormen het zorgteam Huntington. Zij verlenen de dagelijkse zorg.
Contact
Wilt u meer informatie over een consult, screening of de woongroepen? U kunt contact opnemen met onze cliëntadviseurs. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 16.30 uur via telefoonnummer 0900 333 55 55. Zij kunnen u ook meer vertellen over de vergoedingen en indicaties en u doorverwijzen naar het expertteam als u specifieke vragen voor hen heeft. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met het Huntingtonteam via huntington at landvanhorne dot nl.
- Lees hier meer over de ziekte van Huntington of kijk op de website van de patiëntenvereniging
- Lees meer over de nationale campagne Doodgezwegen. Doel is het taboe te doorbreken en donaties te ontvangen om meer onderzoek naar Huntington mogelijk te maken.
- Bekijk de documentaire over Huntington op het YouTube kanaal van Land van Horne. Maria geeft een inkijkje in haar leven met de ziekte van Huntington. Maatschappelijk werker Willeke ondersteunt en begeleidt haar.
- Lees hier over de missie en visie van het Huntingtoncentrum
Activiteiten
In de groepswoningen Huntington zijn de activiteiten afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de cliënt. Zowel de individuele activiteiten als de groepsactiviteiten die georganiseerd worden zijn verweven in de dagstructuur.
De medewerker Welzijn en de consulent Zintuigactivering zijn dagelijks in de groepswoningen om de juiste, aangepaste activiteiten aan te kunnen bieden en begeleiden. Daarbij kunt u denken aan activiteiten als schilderen, voetzoolreflex massages, geurtherapie, klankschalen, geheugenspellen, tochtjes op de rolstoelfiets of rustig samen een fotoboek doorbladeren.
De cliënten kunnen daarnaast ook deelnemen aan de activiteiten die bijvoorbeeld in gasterij de Mantel worden georganiseerd. Bij Martinus leest u meer over die activiteiten.
Faciliteiten
De groepswoningen zijn in zorgcentrum Martinus. Bij Martinus leest u meer over de voorzieningen van de locatie.