Wet zorg en dwang
Bij Land van Horne vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk aan te sluiten bij het leven zoals elke cliënt dat wil leiden. Een leven waarin hij zo min mogelijk in zijn vrijheid wordt beperkt en waarin hij zijn eigen keuzes maakt. Door de Wet zorg en dwang staan we bewuster stil bij de momenten waarop de vrijheid en de veiligheid van een cliënt met elkaar botsen. En bekijken we, samen met de cliënt en zijn vertegenwoordiger, óf en hoe het anders kan. Het welzijn van de cliënt staat daarbij voorop. De cliënt, vertegenwoordiger en het zorgteam maken samen van vrijheid een vanzelfsprekendheid!
In bovenstaande animatie komen al aspecten rondom de Wet zorg en dwang aan bod en wordt duidelijk dat we samen van vrijheid een vanzelfsprekendheid kunnen maken!
Voor wie?
De Wet zorg en dwang regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie en Huntington). De wet geldt alleen voor mensen die informatie over de zorg of behandeling niet begrijpen, niet (meer) kunnen inschatten wat goed voor hen is en de gevolgen van het besluit niet kunnen overzien, dat wordt ook wel wilsonbekwaam ter zake genoemd.
Wat zegt de Wet zorg en dwang?
De Wet zorg en dwang heeft als uitgangspunt dat de cliënt alleen onvrijwillige zorg ontvangt als laatste middel (nee, tenzij..). Dat mag alleen om ernstig nadeel te voorkomen en als er echt geen minder ingrijpende alternatieven meer mogelijk zijn. Alleen als de veiligheid van de cliënt of de veiligheid van mensen om de cliënt heen in gevaar is. Is dan toch onvrijwillige zorg nodig, dan moet altijd worden gekozen voor de minst ingrijpende vorm. De termijn van toepassing moet zo kort mogelijk zijn. De onvrijwillige zorg wordt opgenomen in het zorgplan.
Wat is onvrijwillige zorg?
Onder onvrijwillige zorg verstaat de wet zorg waarmee de cliënt of zijn vertegenwoordiger niet instemt en zorg waarmee de vertegenwoordiger heeft ingestemd maar waartegen de cliënt zich verzet. Onvrijwillige zorg kan zijn dat de cliënt dingen niet wil, maar dat het wel wenselijk is dat de zorg geboden wordt zoals bijvoorbeeld medicijnen innemen. Onvrijwillige zorg kan ook zijn dat de cliënt wordt beperkt in het inrichten van het eigen leven. Bijvoorbeeld dat hij niet zelf het broodbeleg mag kiezen. Onvrijwillige zorg kan over van alles gaan; over verzorging, begeleiding, verpleging, behandeling en bejegening.
Vragen of klachten?
Heeft u vragen of klachten over onvrijwillige zorg dan kunt u deze als eerste laagdrempelig bespreken met de zorgcoördinator. Wilt u meer ondersteuning dan kunt u terecht bij een onafhankelijke externe cliëntvertrouwenspersoon. Ria Heijnen is verbonden aan Land van Horne als cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang. Samen kijkt u naar wat u wilt bereiken en hoe u dat kunt doen. Ria Heijnen is te bereiken via 06 58073318 of riaheijnen at burgerkrachtlimburg dot nl.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over de wet zorg en dwang? Neem dan contact op met de zorgcoördinator, arts van de cliënt of met de cliëntvertrouwenspersoon. Of ga naar www.hoewerktzorgendwang.nl, Steffie legt op deze website alles over de Wet zorg en dwang uit. Op www.dwangindezorg.nl/wzd vindt u meer informatie vanuit de overheid over de Wet zorg en dwang.