Zorg, wonen, welzijn
De cliënt, wie hij is en hoe hij zijn leven ervaart vormen uitgangspunten van ons handelen. We kijken samen met de cliënt hoe zijn/haar heden is, hoe het verleden er uitzag en wat wenselijk is voor de toekomst om zo 'hoogstpersoonlijke zorg' te bieden. We sluiten aan bij datgene wat voor iemand belangrijk is in zijn of haar leven en wie daarbij belangrijk zijn (bestaande sociale relaties). We geloven in de mogelijkheden van de cliënt om (samen met hun naasten) eigen keuzes te maken. We nemen met echte betrokkenheid professionele afstand en vullen zaken niet in vanuit onze eigen beleving en waarden en normen. Wij noemen dat: belevingsgericht ondersteunen.
Land van Horne maakt sinds 2015 gebruik van een elektronisch zorg- en behandeldossier. In dit dossier wordt samen met de cliënt of diens vertegenwoordiger het zorgplan opgesteld. In het zorgplan worden de 4 levensdomeinen (woon-leef omstandigheden, participatie, mentaal welbevinden en lichamelijk welbevinden) verwerkt.
In 2017 is de keuze gemaakt om te gaan werken met het cliëntenportaal Carenzorgt hierdoor is er betere communicatie tussen cliënten, mantelzorg en professionals mogelijk.
Minimaal 1 maal per half jaar worden er zorgplanbesprekingen gehouden, waarin de geboden zorg besproken wordt en bijstellingen zo nodig plaatsvinden.
Het welbevinden van de cliënt krijgt een steeds meer prominentere rol. Er vinden steeds meer individuele activiteiten plaats op vraag van de cliënt. De extra gelden die in 2019 vrijkomen zullen voor een groot gedeelte besteed worden aan welzijn. In 2018 is de inventarisatie hiervoor gedaan. De uitkomst is inzetten op medewerkers in de huiskamers, muziektherapeuten, beweegcoaches, geestelijk verzorgers en zintuigactivering.
Van de 14 zorgcentra van Land van Horne zijn 6 locaties ingericht via het kleinschalig wonen concept. Twee locatie zijn gedeeltelijk ingericht via het kleinschalig wonen concept en 4 locaties zijn grootschalig maar passen het principe van kleinschalig wonen zoveel mogelijk toe. De woon– en leefruimte kan daardoor beter afgestemd worden op de cliëntenpopulatie.
In de woongroepen vinden de dagdagelijkse activiteiten plaats, dit is met name voor de psychogeriatrische cliënten een goede ontwikkeling. Ze zijn gebaad bij een rustige prikkelarme maar wel gezellige omgeving.
Probleemgedrag
In de afgelopen twee jaren is door de werkgroep maar ook op de PG afdelingen veel werk verricht om de werkstructuur aanpak van probleemgedrag te realiseren.
De kern is dat de cliënt de goede zorg op de juiste plaats en de juiste tijd krijgt en door de juiste professional. Dat wordt gerealiseerd door deskundige medewerkers en vanuit een kwaliteitskader probleemgedrag in de keten. Het kwaliteitskader geeft daarbij de minimale kwaliteitseisen aan die wij stellen.
Op alle PG afdelingen is de urgentie van een professionele aanpak van probleemgedrag doorgedrongen en het kernteam probleemgedrag heeft zijn waarde bewezen en is ook niet meer weg te denken als ondersteuningsmiddel. Het kernteam heeft het beleid probleemgedrag geïmplementeerd en bespreekt de complexe probleemcasuïstiek op de afdeling. Het kernteam is per afdeling ingericht en bevat de volgende functionarissen; specialist oudergeneeskunde, (gezondheidszorg)psycholoog, teamleider en gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie.
In 2018 is er een start gemaakt met het implementeren van kernteams binnen de afdelingen waar de cliënten met lichamelijke klachten (somatiek) verblijven.
Beweegbeleid
Sinds een aantal jaar staat bewegingsgerichte zorg bij Land van Horne hoog in het vaandel. In 2015 is de Stuurgroep Beweegbeleid opgestart. Bewegen is onderdeel van het dagelijkse leven van de cliënten, zowel bij ADL/HDL handelingen als deelname aan diverse beweegactiviteiten/faciliteiten.
In 2016 is de eerste beweegcoach aangenomen, op één locatie. Het doel was een gezonde en actieve leefstijl bevorderen bij senioren. Dit is zeer succesvol ervaren, waardoor op meerdere locaties beweegcoaches zijn geworven. Inmiddels zijn op vier locaties beweegcoaches actief. In 2017-2018 heeft een onderzoek naar bewegen binnen de locaties plaatsgevonden. De locaties met beweegcoach kwamen het beste naar voren, de respondenten gaven hier nadrukkelijk aan dat er al veel gebeurt op het gebied van beweging onder de cliënten. Dankzij de kwaliteitsgelden die vrij zijn gekomen vanuit de overheid, kan Land van Horne extra geld besteden aan beweging. Dit moet ervoor zorgen dat het welzijn van de cliënten wordt bevorderd. In 2019 gaat op iedere intramurale locatie een beweegagoog uitvoering geven aan het locatiegebonden beweegplan. Taken zijn bijvoorbeeld het geven van bewegen aan tafel, buiten wandelen/fietsen, boccia/koersbal spelen, dansen, zwemmen, gymmen, beweging stimuleren in ADL en HDL, enz. De beweegagoog is hét gezicht op de locatie wat betreft beweging. Daarnaast blijven drie beweegcoaches actief, zij gaan overkoepelend over de locaties werken. Taken zijn bijvoorbeeld het aantrekken en scholen van beweegvrijwilligers en beweegstagiaires, nieuwe beweegactiviteiten ontplooien, MBvO coördineren, fondsenwerving beweegfaciliteiten, multidisciplinaire samenwerking aangaan, enz.