Samenstelling en ontwikkeling personeel
Voldoende en bekwaam personeel is de basis voor kwalitatief verantwoorde zorg. Hiervoor is het van belang dat er een juiste verdeling van functies op een afdeling is en moet er structureel gekeken wordt naar welke scholing, training en opleidingen er nodig zijn op een afdeling. Daarbij spelen ook de vrijwilligers een grote rol. Ook voor hen worden trainingen georganiseerd.
Voor het uitvoeren van reguliere verpleegtechnische handelingen werd in het verleden vaak een beroep gedaan op het Verpleegtechnisch team. In 2017 is gestart om verpleegtechnische handelingen weer zo veel mogelijk binnen het eigen team of binnen de eigen locatie te laten uitvoeren. Oftewel: teams en verpleegkundigen worden weer in hun kracht gezet.
Als verpleegkundige en verzorgende wil je graag doen waarvoor je bent opgeleid. Daar hoort ook het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen bij. Voor cliënten betekent het dat verpleegtechnische handelingen door een vertrouwd gezicht worden uitgevoerd, uiteraard is dit voor cliënten belangrijk
In 2017 met doorloop naar 2018 hebben alle verpleegkundigen van Land van Horne de theorie toets en praktijk toets gedaan van alle verpleegtechnische handelingen die door verpleegkundigen mogen worden uitgevoerd binnen Land van Horne.
In 2017 is de start gemaakt om 17 verpleegkundigen de didactische training 'train de trainer' bij de Academie voor Zorgend Nederland (AVZN) te laten volgen. Deze training is ook in 2018 gegeven zodat nu alle verpleegkundige binnen de organisatie de didactische training hebben gevolgd. In de training krijgen ze didactische vaardigheden aangeleerd die zij vervolgens inzetten om de verzorgenden in het eigen team verpleegtechnische vaardigheden aan te leren.
In 2018 hebben 12 teams meegedaan aan een observatietraject. Deze observatietrajecten zijn uitgevoerd door eigen observatoren (medewerkers van Land van Horne) die hiervoor zijn opgeleid.
Onafhankelijke observatoren lopen vijf dagdelen mee met een team. Zij kijken wat zich afspeelt in het dagelijks werk. Vervolgens beschrijven de observatoren wat zij hebben zien gebeuren in de zogenaamde beeldverhalen. De beeldverhalen zijn geschreven zonder waardeoordeel. In een terugkomsessie met alle teamleden worden de beeldverhalen voorgelezen. Het team 'kijkt in de spiegel' en de teamleden bespreken samen zelf de auw's en de wauw's.
Het zonder oordeel brengen van beeldverhalen werkt prikkelend voor het team. Het maakt bewust van het eigen handelen. Zorgverleners kijken vanuit verschillende perspectieven naar hun handelen. Inleven in het cliëntperspectief is een zeer belangrijk onderdeel. Zorgmedewerkers zullen meer bewust handelen en het cliëntperspectief meenemen in de uitvoering van het werk. De cliënt is hierbij gebaad.
Binnen Land van Horne vinden al sinds 2016 Veiligheidsgesprekken plaats. In deze gesprekken gaan medewerkers in gesprek met de directeur, bestuurder en Lid van de Raad van Toezicht over het thema "veiligheid" in de breedste zin van het woord. In 2018 hebben 7 Veiligheidsgesprekken plaatsgevonden op intramurale zorgafdelingen, bij de thuiszorg V&V, de revalidatie en HRM.
De medewerkers ervaren de gesprekken positief. Zij kunnen in een veiligheidsgesprek de onderwerpen bespreken waar ze tegenaan lopen tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden. En hoe zaken beter kunnen waardoor cliënten betere zorg krijgen. Urgente en praktisch zaken die in een veiligheidsgesprek aan de orde komen worden direct opgepakt. Onderwerpen die worden ingebracht zijn zeer divers. Denk hierbij aan, veiligheid en juist gebruik van hulpmiddelen, (brand)veiligheid tijdens nachtdienst, onvoldoende aanwezig zijn van voldoende gekwalificeerd personeel. Maar ook medicatie overdracht, geen pauzetijden in de routes, perikelen rondom bouwwerkzaamheden en het verschil in cultuur van samenwerken tussen zorg/lijn en ondersteuning.
Verdere scholingen die in 2018 organisatiebreed zijn uitgevoerd zijn:
- HBO-Management
- HBO-V
- Verpleegkundige niveau 4 doorstroom
- Verzorgende niveau 3IG doorstroom
- Helpende plus
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
- Vervolgopleiding wondzorg en wondconsulente
- Gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie opleiding
- Ondersteuning bij basis behoefte
- Ondersteuning bij verpleegtechnische elementen
- Paliatieve terminale zorg
- ABC-scholing
- Weerbaarheid en agressie
- Analyse en aanpak bij probleemgedrag
Daarnaast wordt er binnen Land van Horne met een digitaal leerplein gewerkt. Hierin zijn e-learning programma's opgenomen. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld; dementie, BOPZ, HACCP en de verpleegtechnische handelingen. Hiervan is per e-learning afgesproken wie, welke functie en hoe vaak deze moeten worden doorlopen.
Vrijwilligers spelen bij Stichting Land van Horne een steeds belangrijkere rol in het samenspel tussen cliënt, mantelzorger en professional. De veranderende zorgmarkt waarbij er sprake is van toenemende zorgzwaarte en vaak complexe problematiek maakt dat er steeds meer wordt gevraagd van vrijwilligers aan kennis en vaardigheden. Scholing (op maat) is dan ook voor ons een belangrijk onderwerp op onze agenda. In 2018 hebben de vrijwilligers gebruik kunnen maken van diverse scholingen met als hoogtepunt het jaarlijkse symposium voor vrijwilligers waar in totaal veertien verschillende workshops werden aangeboden.
U kunt de personeelssamenstelling per locatie hier inzien.