Kwaliteitsvenster
Het Kwaliteitsvenster geeft inzicht in de kwaliteit van zorg
2020 was een bijzonder jaar, dat zal iedereen beamen! Een jaar dat we niet snel zullen vergeten.
De coronapandemie drukte in 2020 wereldwijd een stempel op alles wat er gebeurde. De impact voor onder meer de zorg gerelateerde organisaties was van een ongekende grootte. Dus óók voor Land van Horne, onze medewerkers, vrijwilligers en vooral onze cliënten.
Kijk met ons terug op 2020, een bewogen tijdvak met schrijnende gebeurtenissen, oversterfte en overbelaste medewerkers. Evenwel ook een jaar dat als katalysator werkte voor nieuwe ontwikkelingen in de zorg. Het was een periode waarin Stichting Land van Horne zich standvastig, wendbaar en vernieuwend toonde.
CORONA
Bijzondere overlegstructuren
Net als veel andere organisaties stelt ook Land van Horne een crisisteam aan om de complexe en snel veranderende situatie zo adequaat mogelijk te kunnen managen tijdens de coronacrisis.
Bij de samenstelling van dit team is rekening gehouden met de disciplines die nodig zijn om tot een afgewogen oordeel te komen voor de besluitvorming. Aanvankelijk komt het crisisteam elke dag een uur bij elkaar, waarna de acties volgend op de besluiten kunnen worden ingezet. Later wordt de frequentie teruggebracht tot tweemaal per week.
Omdat veel besluiten rondom de aanpak van de coronabesmettingen personele consequenties hebben, komt er een HR-crisisteam. Ook onder het personeel heerst het virus. Alles wordt in het werk gesteld om de kwaliteit van zorg voor onze cliënten te continueren, ondanks stijgend ziekteverzuim. Thuiswerken waar dat kan, wordt de norm.
Eenduidige en heldere communicatie is in tijden van crisis van eminent belang en nieuwe middelen worden snel gemeengoed. Ook hier werkt noodzaak als katalysator van vernieuwing. Nieuwe pagina's worden toegevoegd aan het intranet en documentbeheersysteem, vlogs worden opgenomen en verspreid, een videojournaal over corona krijgt vorm, videobellen en vergaderen via beeldscherm worden zelfs alledaags.
Hartverwarmende steunbetuigingen
Het was hartverwarmend, al die gebaren die onze cliënten en medewerkers ontvingen. Het was de bakker om de hoek, de basisschool in de wijk en talloze andere omwonenden en ondernemers die spontaan een hart onder de riem staken door te zwaaien naar de cliënten of door een gulle gift aan te bieden op de locaties.
Te veel om allemaal op te noemen of om te laten zien. We verwerkten diverse compilaties van alle steunbetuigingen die we mochten ontvangen tot YouTube- filmpjes en Facebookberichten. Klik hier voor de filmpjes met de steunbetuigingen.
Een COVID-19 tijdlijn
Vanaf half maart 2020 ging Nederland op slot. Een arm om je heen, een spontaan bezoekje, met elkaar het leve n vieren was en is helaas niet meer vanzelfsprekend. Er is veel gebeurd vanaf het moment van de eerste besmettingen. Bekijk deze infographic met een uitgebreide tijdlijn.
Het BOT team voor mentale ondersteuning tijdens coronacrisis
Het BedrijfsOndersteuningsTeam (BOT) is op alle locaties en in de extramurale zorg van Land van Horne actief en geeft mentale ondersteuning aan teams, medewerkers, vrijwilligers, cliënten en mantelzorgers. Hierbij gaat het vooral om het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen en om lastige situaties, zowel groot als klein. De leden van het BOT team bieden steun en nazorg.
Het team bestaat uit psychologen, maatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers van Land van Horne. Alle professionals zijn gekoppeld aan een locatie of wijkteam. Daarnaast houdt de bedrijfsarts extra spreekuren voor medewerkers met corona gerelateerde klachten. Bovendien is snelle inzetbaarheid van een tweetal psychologenpraktijken geregeld, waar medewerkers van Land van Horne terecht kunnen. Al deze maatregelen neemt Land van Horne om de gevolgen van de uitzonderlijke mentale en fysieke belasting te beperken.