Tanja

Verpleegkundige en casemanager Huntingtoncentrum aan het Zorgplein Land van Horne

Verwacht geen grote dingen, maar waardeer vooral de kleine dingen

Ik was 31 jaar toen ik in de zorg ging werken. Nu denk ik: 'Was ik maar veel eerder in de zorg gaan werken.' Onbewust heeft de zorg altijd in mij gezeten. Ik ben een pittig persoon, maar ik help ook graag mensen. In de 16 jaren die ik nu bij Land van Horne werk, heb ik alle kansen gekregen. Ik begon als helpende en ben doorgegroeid naar zorgcoördinator en verpleegkundige. De opleidingen Verzorgende IG, EVV (Eerstverantwoordelijke) en Verpleegkunde heb ik succesvol afgerond. Daarnaast heb ik ook een diploma voor casemanager. 

Ik heb alweer 10 jaar ervaring met Huntington. Tijdens mijn stage kwam ik op deze afdeling terecht. Huntington is echt mijn doelgroep. Het psychiatrisch kantje en de jonge mensen fascineren mij. Ik ben zelf 47 jaar en werk met mensen van dezelfde leeftijd. Ik vind het bijzonder om ondanks de beperkingen de mensen een zo zinvol mogelijk leven te geven.

Als casemanager ga ik op huisbezoek, dan zie je het totaalplaatje wat de ziekte met zich meebrengt. Het zijn ooit jonge gezinnen, met jonge kinderen. De kinderen hebben 50% kans om de ziekte te krijgen. Bij thuiswonende patiënten is het vaak de kunst hen hulp te leren aanvaarden. Het zijn vaak moeilijke casussen. Soms lukt het wel en soms ook niet. Dat kan frustrerend zijn, maar dat brengt de ziekte nu eenmaal met zich mee.

Mijn werk zou ik omschrijven als een uitdaging en zwaar, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Het is dan ook belangrijk dat je niet alles persoonlijk opvat, want anders krijg je het moeilijk. Maar het is vooral mooi werk omdat je op termijn altijd iets voor de mensen of familie kunt betekenen. Verwacht geen grote dingen, maar waardeer vooral de kleine dingen. In ons team hebben we collega's nodig die geduld hebben, standvastig zijn, out of the box kunnen denken en een brede rug hebben. Ons team is de laatste jaren gegroeid. We hebben elkaar nodig, ongeacht welke rol je hebt. Iedere functie heeft zijn eigen taken en verantwoordelijkheden, maar in ons team doen we elkaar eer aan en werken we samen.


Bekijk alle verhalen