Rachel

Verpleegkundige in opleiding

Je moet je eigen ik kunnen geven aan je cliënt

"Je wilt de beste zorg leveren, maar je moet vooral ook bij je eigen blijven: je moet je eigen ik kunnen geven aan je cliënt, natuurlijk vanuit het zorgplan, maar je krijgt zo een hele fijne professionele band! Dus jezelf zijn en jezelf blijven!"

Beter dan Rachel Moris het formuleert, hadden wij het niet kunnen zeggen. En als je denkt dat Rachel al jaren bij Land van Horne werkt, heb je het mis: Zo'n 3 jaar geleden is ze in dienst gekomen en ze loopt nu haar zesde en laatste stage van de  opleiding Veiligheid & Vakmanschap Verpleegkundige niveau 4 via de BOL. Een opleiding van het Summa College, die mogelijkheden biedt in de zorg, maar ook bij Defensie. Hoe dat zit? Lees verder.

Beide deuren open houden

"Toen ik 14 of 15 was, werkte mijn moeder bij woonzorgcentrum Zuyderborgh en deed ik vrijwilligerswerk bij het kleinschalig wonen. Dat vond ik heel leuk. Ik puzzelde met ouderen en deed andere activiteiten. Ik ben nu bijna 3,5 jaar in dienst bij Land van Horne als aspirant verpleegkundige en verleen zorg: wassen aankleden, familie begeleiden." Familieleden van Rachel werken bij Defensie en dat lijkt haar ook prachtig, dus houdt ze graag beide carrièredeuren open met een combinatie-opleiding. "De opleiding is fysiek en mentaal pittige, met bijvoorbeeld zwemtesten, conditietesten en af en toe een bivak bij Defensie. Ook maak ik lange lesdagen, van 8.30 uur tot 17.30 uur, en dan van Eindhoven naar huis met de trein en de bus. Maar ik kan daardoor kiezen voor een functie bij Defensie, in een ziekenhuis of de overige zorg. Of om door te stromen naar een vervolgopleiding in de zorg. Eerlijk gezegd, trekt de hbo-kant mij momenteel meer: doorstuderen, meer kennis verwerven voor het vak. Ik kan daarna altijd nog Defensie in."

Soms buiten de boekjes

De visie jezelf zijn, jezelf blijven vindt de 19-jarige prachtig: "De zorg wordt afgestemd op de zorgbehoefte van de cliënten maar ook de familie: zij nemen de zorgvraag over als jij er niet bent. Zij zorgen er óók voor dat de cliënten zichzelf kunnen zijn en blijven." Kun jíj ook zijn wie je bent? "Jazeker. Ik hou van helpen, ondersteunen en soms buiten de boekjes om kijken wat er voor tijdens en na de zorg gebeurt. Ik kijk naar wat iemand nodig heeft, ook buiten het ziektebeeld om. Ik heb een zorgzaam karakter, kan tegen stress en dat past goed bij de zorg. Ik vind het heerlijk om met vrienden iets leuks te doen of een drankje, maar ik maak het niet te bont. Ontspannen hoort er bij. Het is goed om ontspanning te zoeken, want je maakt van alles mee. Ik kan me ook in sporten en hardlopen uiten, samen met vrienden. Opstaan, rennen met de zonsopgang, stress relieven en dan met goede moed beginnen aan het werk: iets betekenen voor mijn cliënten. Daarna naar huis en iets leuks te doen met mijn vriend. Ja, …" verzucht ze.

 


Bekijk alle verhalen