Mieke

Wijkverpleegkundige Thuiszorg

Ik ben niet alleen bezig met zorgverlening

Nadat ik 8 jaar in het ziekenhuis heb gewerkt als verpleegkundige, ben ik aan de slag gegaan als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. Eerst bij een andere organisatie en nu bijna 4 jaar bij Land van Horne. Als wijkverpleegkundige heb ik meer tijd voor mijn cliënten en meer een-op-een contact.  

Achter de voordeur van mensen krijg je een veel breder beeld van de situatie, waardoor je passende zorg kunt bieden. In mijn vak zijn we niet alleen bezig met zorgverlening, maar bieden ook ondersteuning bij wonen, welzijn en preventie. Wijkverpleegkundigen kijken naar de hele situatie en niet alleen naar bijvoorbeeld de wond. Daarin nemen we ook het netwerk van de cliënt mee. Als wijkverpleegkundige leg ik verbindingen en weet ik wat er te doen is in de wijk aan activiteiten en dagbesteding. Ik heb contact met vrijwilligers en andere organisaties, de wijkraad en school. Ik help mensen om de goede weg te vinden naar bijvoorbeeld de Wmo, hulpmiddelen of andere voorzieningen. Wijkverpleegkundigen stellen ook indicaties op bij nieuwe zorgvragen en evalueren bestaande zorg om ervoor te zorgen dat een cliënt op een goede manier zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen.

De cliënten in de wijk zijn zeer afwisselend. Mensen met kortdurende en langdurige zorgtrajecten, jong en oud, maar ook cliënten die in hun laatste levensfase zijn. Samen met de familie en mantelzorgers zorgen we dan voor een waardig einde. Het is erg mooi dat ik een bijdrage kan leveren, zodat iemand in zijn vertrouwde omgeving kan sterven. Maar het kan ook aangrijpend zijn als je cliënten een langere tijd kent. De waardering die ik krijg in mijn werk is groot, dit kan een bedankje zijn, een waardevolle blik of een kopje koffie.

Ik werk in een prettig team en ondanks dat we allemaal zelfstandig werken, zien en spreken we elkaar dagelijks. Aan het begin van de dienst drinken we geregeld een kopje koffie samen en na de dienst komen we ook weer bij elkaar. Als team staan we iedere dag weer voor de cliënten en voor elkaar klaar.

De thuiszorg is zeer divers. Van steunkousen aandoen tot medicaties, van wondzorg tot indicaties stellen. De ene keer is het cliëntenzorg uitvoeren en dan weer wijkgericht werken. Geen dag is hetzelfde. Je kunt als wijkverpleegkundige echt alle kanten op. Ik heb er nooit spijt van gehad, dat ik voor dit mooie beroep heb gekozen!


Bekijk alle verhalen