Melanie

Verzorgende IG Woonzorgcentrum Nedermazehof

Humor is van iedereen en daarmee is het een goed medicijn, mensen denken even aan iets anders

Ik ben afgestudeerd aan de toneelschool maar inmiddels verzorgende IG bij Nedermazehof. Na de theaterschool moest ik realistisch blijven, daar was helaas weinig toekomstperspectief. En toen heb ik de stap naar de zorg gezet omdat dat ook bij mij past. Mijn vader heeft altijd op de ambulance gereden en mijn moeder was verpleegkundige. Je kunt dus wel zeggen dat ik uit een echt zorggezin kom. De keuze voor de zorg was dus niet zo moeilijk. Ik heb mij gewoon aangemeld, wie niet waagt, wie niet wint. En inmiddels ben ik dus afgestudeerd verzorgende IG en zit ik op mijn plek in Nedermazehof.

Mijn theaterachtergrond gebruik ik dagelijks in mijn werk. Met humor kom je namelijk heel erg ver. Of iemand nou heel ziek is of erg onrustig, met humor zorg ik toch altijd weer voor een lach op iemands gezicht. Humor is van iedereen en daarmee is het een goed medicijn, mensen denken even aan iets anders.

Ik vind het belangrijk dat bewoners de eigen regie houden, ik stap namelijk in iemands thuis binnen. En daarnaast is iemand van 100 jaar veel wijzer dan ik, dus behandel ik ze niet als kind maar laat ze zichzelf blijven. Zo zette ik eens muziek aan bij een bewoner en deze mevrouw begon direct met haar voeten te dansen. Ik heb vervolgens 10 minuten met haar gedanst, met haar voeten op de mijne, net zoals vroeger. Ze straalde helemaal, daar doe ik het voor!

Tegen iedereen die twijfelt of de zorg iets voor hem of haar is wil ik zeggen; de zorg is zoveel meer dan billen wassen, je kunt er veel meer in kwijt en je krijgt er ook veel voor terug. Dus probeer het gewoon, kom het beleven en ervaren.


Bekijk alle verhalen