Laura

Logopedist

Als je overweegt om in de ouderenzorg te werken dan zou ik zeggen: doen!

Als kind was ik vaak te vinden in het verzorgingshuis voor ouderen met een handicap, waar mijn moeder werkte. Toen ik later vrijwilliger werd in datzelfde verzorgingshuis en een bijbaan kreeg in een bejaardentehuis, wist ik het zeker: ik wil iets met ouderen gaan doen!

Mijn interesse voor taal en mijn affiniteit met ouderen kwamen samen in de opleiding Logopedie in Eindhoven. Bij veel hogescholen is de opleiding Logopedie voornamelijk gericht op logopedie bij kinderen. Ik heb tijdens de opleiding nog een poging gedaan om met kinderen te werken, maar dat was gelukkig een week en dat was lang zat. Ik vind het jammer dat de ouderenzorg binnen de opleidingen nog zo onderbelicht is, het is namelijk zo'n bijzondere doelgroep.  
 
Het mooiste aan mijn werk als logopedist is de band die je opbouwt met de cliënten. En dat dat gevoel vaak wederzijds is, maakt het extra speciaal. Zo heb ik een jaar lang een man behandeld die vanwege een beroerte moeilijk kon praten. De behandeling startte in het ziekenhuis, vervolgens ging hij naar het Revalidatiecentrum van Land van Horne waar ik hem begeleid heb en tot slot gaf ik logopedie bij hem thuis. Het ging beter met hem en we zouden de behandeling af gaan ronden. Maar toen werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Een enorme domper. Ik kreeg een telefoontje van zijn zoon: 'Pap ligt in het ziekenhuis, hij heeft zo'n goede band met jou en een bekend gezicht zal hem goed doen, zou je misschien even langs willen komen'. Dat was echt een heel speciaal moment. 
 
Als je overweegt om in de ouderenzorg te werken dan zou ik zeggen: doen! Laat je niet teveel beïnvloeden door verhalen of meningen van anderen over werken in de zorg. Ik ben ervan overtuigd dat als je voelt dat je voor de zorg gemaakt bent, je het gewoon moet doen, omdat het jou plezier brengt. 


Bekijk alle verhalen