Iris

Specialist ouderengeneeskunde

Mensen mogen hun eigen keuzes maken, ook in de laatste levensfase

Dat ik in de zorg zou gaan werken, kwam niet als verrassing. Het zit in mijn familie. Wat ik zo leuk vind aan werken in een ouderenorganisatie is de samenwerking met collega's. Ik sta er als dokter niet alleen voor. Ik heb overleg met verpleegkundigen, fysiotherapeuten, psychologen en andere collega's. Je doet het echt samen! Ook het contact met de cliënt en familie maakt mijn vak mooi. Het is fijn om mensen echt te leren kennen.

Mijn beeld over de ouderenzorg kwam totaal niet overeen met de werkelijkheid. Ouderenzorg is veel dynamischer dan ik verwachtte. Iedere patiënt is anders. Als Specialist ouderengeneeskunde kan ik naar het totaalplaatje kijken: lichamelijk, mentaal en gedrag. Ouderen hebben veel levenservaring en zijn soms een tikkeltje eigenwijs, dat maakt het uitdagend. Het komt wel eens voor dat ze mijn advies niet opvolgen, en dat is ook prima. Mensen mogen hun eigen keuzes maken, ook in de laatste levensfase.


Als Specialist ouderengeneeskunde kun je echt het verschil maken. Zo heb ik pas geleden een cliënt behandeld die een onderbeenamputatie heeft ondergaan. Op de stomp zat een wond dat maar niet dicht ging. Hierdoor was het niet mogelijk om een prothese aan te meten en dus kon hij ook niet gaan revalideren. Ik heb in een wondkliniek gewerkt, dus in overleg met de wondkliniek in het ziekenhuis en de cliënt mocht ik de wond behandelen. Binnen 2 weken was de wond genezen en kon de cliënt gaan revalideren.


De ouderenzorg biedt veel nieuwe ontwikkelingen. Van oudsher is de verpleeghuiszorg het meeste bekend, maar we doen nog veel meer: geriatrische revalidatiezorg, consulten bij mensen thuis, aansluiten bij multidisciplinaire overleggen, samenwerken met het ziekenhuis. Er is zo veel te doen in ons vak. Je hoeft je nooit te vervelen. Dit werk is wat ik de komende 30 jaar wil doen.


Bekijk alle verhalen