Verhaal van

Geschiedenis van.. Woonzorgcentrum Nedermazehof
Woonzorgcentrum Nedermazehof

Geschiedenis van.. Woonzorgcentrum Nedermazehof

Nedermazehof, bruisend centrum in de woonwijk

De vergrijzing staat in 2005 al hoog op de agenda van de gemeenteraad in Weert. Een nota Visie en draaiboek Wonen, Welzijn, Zorg vormt het figuurlijke fundament voor drie woonzorgcomplexen in Weert, verspreid over de wijken Keent, Groenewoud en Laarveld. Extramuralisering is op dat moment het sleutelwoord: plekken in het verzorgingshuis worden vervangen door zelfstandige woningen. Cliënten met lichamelijke klachten zullen steeds langer zelfstandig blijven wonen.

Op basis van die visie bouwt woningcorporatie Wonen Limburg, in nauwe samenwerking met Land van Horne, aan het nieuwe woonzorgcentrum Nedermazehof in de wijk Groenewoud. Het complex bestaat uit 86 huurappartementen, vijf groepswoningen waar 31 dementerende ouderen wonen en een ontmoetingsruimte voor (buurt)bewoners.
De aanwezigheid van de ruime appartementen waar senioren zelfstandig wonen en de gecombineerde woongroepen maakt het mogelijk dat echtparen intrekken in het complex waarbij de een nog zelfstandig woont in het appartement, met indien nodig wijkzorg, en de partner maximale zorg ontvangt in de gesloten woongroepen. Voor sommigen echtparen is dit de ideale combinatie.

Bruisende bedrijvigheid
De nieuwe bewoners nemen in het najaar van 2012 hun intrek in woonzorgcentrum Nedermazehof. Al vanaf het begin is er veel bedrijvigheid voor en met bewoners en buurtgenoten in de gemeenschappelijke ruimte. Nedermazehof en het naastgelegen seniorencomplex Kastanjehof hebben een actieve bewonerscommissie. Zo worden er WhatsApp groepen opgestart en worden er verbroederingsmaaltijden en activiteiten samen met MetGGZ, Punt welzijn en de wijkraad georganiseerd. Het Repair café van de wijkraad functioneert goed en welzijnsmedewerkers en vrijwilligers steken de handen uit de mouwen.

Groen en gezelligheid
Er is veel groen rondom het complex. Dat inspireerde de bewonerscommissie om het groen ook naar binnen te halen. "Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert" moet de bewonerscommissie van de Nedermazehof gedacht hebben, toen ze het initiatief nam om hun woongebouw binnen en buiten aan te kleden met mooie planten. Wilma de Bakker, enthousiast commissielid: "Als mensen hier binnen stappen horen we vaak 'Wow, wat ziet het er leuk uit!'. Onze bewonerscommissie is heel actief, we zitten vol met ideeën. Nu zit er ook weer van alles in de pijplijn."
Gezelligheid kenmerkt het woonzorgcentrum in het midden van de woonwijk. Het openingsfeest was bijzonder geslaagd en op 11 september 2017 is er opnieuw een groot feest ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan. Bewoners, familie en buurtgenoten hebben een buitengewoon gezellige dag, met veel dans en muziek. De activiteitenbegeleiders en bewonerscommissie laten zich weer van hun beste kant zien.

Vrienden van Nedermazehof
Ook de stichting Vrienden Van Nedermazehof ziet het levenslicht: een aantal personen zet zich belangeloos in om fondsen te werven om het welzijn van de bewoners van woonzorgcentrum Nedermazehof te bevorderen. Onder meer door de aanschaf van bijzondere hulpmiddelen en door hen gezamenlijke activiteiten aan te bieden.

Alweer bijna 10 jaar
Nog ruim een half jaar en het mooie complex aan de Maastrichtstraat/Nedermazelaan in Weert bestaat 10 jaar. We zijn benieuwd of het tweede lustrum weer groots gevierd gaat worden.

Nedermazehof bruist
Nedermazehof tuin
Ingang Nedermazehof

Bekijk alle verhalen