Fieke

Ergotherapeut

Het lijkt klein, maar het is zo belangrijk om mee te kunnen blijven doen met de rest

Tijdens de opleiding Doktersassistent kwam ik erachter dat ik behoefte had aan meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Het werk van een ergotherapeut voldoet aan deze aspecten. Voor mij was dan ook de opleiding ergotherapie een logische vervolgstap.

Bij ergotherapie wordt al snel de link gelegd naar hulpmiddelen, maar dat is niet altijd nodig. Als ergotherapeut moet je vooral niet te moeilijk denken. Met de meest simpele oplossingen kun je ervoor zorgen dat mensen hun alledaagse dingen kunnen blijven doen, zoals schilderen, in bad gaan of schoonmaken. Het lijkt klein, maar het is zo belangrijk om mee te kunnen blijven doen met de rest.

Het is belangrijk om samen met de cliënt doelstellingen te bepalen en samen te kijken hoe deze behaald kunnen worden. Ik kom al 2 jaar bij een cliënt met gewrichtsklachten in haar handen. Ze heeft moeite met huishoudelijke zaken, zoals de was strijken en een pot openmaken. Stap voor stap hebben we gekeken hoe we bepaalde handelingen minder belastend kunnen maken met praktische oplossingen. Ook een stukje educatie, hoe ze haar gewrichten kan beschermen, kwam aan bod.


Bekijk alle verhalen