Dionne

Wijkverpleegkundige

De functie van wijkverpleegkundige is heel divers. Wat ik er zo mooi aan vindt is het handelen met een concreet doel. 

De functie van een wijkverpleegkundige is heel divers. Wat ik er zo mooi aan vindt is het handelen met een concreet doel. Ik houd regie over het zorgproces om ervoor te zorgen dat een cliënt zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen. Daarbij ben ik niet zozeer fysiek aan het zorgen, maar kijk ik vooral naar iemands mogelijkheden en die probeer ik te benutten. Bijvoorbeeld door de inzet van hulpmiddelen. Zo heb ik onlangs de druppelbril ingezet bij een cliënt. Na een eenmalige uitleg kon zij zelf haar ogen druppelen. Ze kwam laatst nog even langs om te vertellen hoe blij ze hiermee was. Ze had niet gedacht dat ze het zelf kon. Zo'n reactie geeft mij echt voldoening!

Ik vind het leuk om voor mensen te zorgen. Dat klinkt misschien afgezaagd, maar dat was voor mij wel de reden om de mbo-opleiding verpleegkunde te gaan doen. Tijdens de opleiding ontdekte ik dat ik het coördinerende aspect van de zorg interessant vond. Daarom ben ik na het behalen van mijn diploma meteen doorgestroomd naar het hbo. Dat was een goede keuze.

Als wijkverpleegkundige ben ik de spil in het zorgproces. Ik werk daarin natuurlijk samen met de cliënt, maar ook met zijn familie, de huisarts en andere betrokken organisaties. Dát en de cliënten maken mijn werk erg afwisselend. Ik kom namelijk thuis bij oudere, maar ook jongere cliënten. Daardoor zie ik veel uiteenlopende zorgvragen, die allemaal om een eigen aanpak vragen.


Bekijk alle verhalen