Anke

Ergotherapeut Behandelcentrum aan het Zorgplein Land van Horne

Het beeld dat ik had van de ouderenzorg is in werkelijkheid veel beter

Het beeld dat ik in de eerste instantie had van de ouderenzorg is in werkelijkheid veel beter. Ik had niet verwacht dat ik met zo veel verschillende doelgroepen zou werken. Als ergotherapeut behandel ik eerstelijnscliënten, cliënten met de ziekte van Huntington, verpleeghuis- en oncologische cliënten. Ieder persoon heeft zijn eigen ziektebeeld en zorgvraag, dat maakt mijn werk uitdagend.

Als ergotherapeut zorg ik ervoor dat mensen weer zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren in hun eigen omgeving. Je werkt samen met de cliënt aan een doel. Als we het doel behalen geeft mij dat een geweldig gevoel. Zo word ik bij de ene cliënt pas gelukkig als degene weer zelfstandig naar huis kan gaan. Bij iemand anders is het fijn om ervoor te kunnen zorgen dat degene zo min mogelijk pijnklachten ervaart bij het zitten of liggen.

Soms is het lastig als ik niet voor elkaar krijg wat ik samen met de cliënt wil bereiken. Ook komt het wel eens voor dat iemand niet de vergoedingen of hulpmiddelen krijgt van instanties die nodig zijn, of de gezondheid gaat achteruit. Ik ben nuchter ingesteld, maar er zijn altijd cliënten waarmee ik een bijzondere band opbouw. Gelukkig zijn er altijd collega's waar ik met mijn verhaal terecht kan.

Zorg is zó veel meer dan mensen denken. In mijn werk richt ik mij bij de cliënt op het stukje zelfstandigheid en het behouden van wat er nog is, in plaats van handelingen overnemen. Ik wil me graag meer gaan verdiepen in ergotherapie voor Huntington en oncologische cliënten. Gelukkig kan dit bij Land van Horne. Als je ideeën hebt of je wilt een bepaalde kant op, dan staan ze daar voor open.


Bekijk alle verhalen