Verhaal van

Nishada Beljaars
Leerling Verzorgende-IG Nishada Beljaars

Nishada Beljaars

Leerling Verzorgende IG

Geen dag is hetzelfde in de zorg.

"Geen dag is hetzelfde, ieder mens is anders, het geeft voldoening en je bent voortdurend in de weer." Met deze woorden vat Nishada Beljaars samen waarom zij in de zorg werkt. Ze is tweedejaars leerling verzorgende-IG en gaat één dag in de week naar school en werkt vier dagen in de zorg.

Als verzorgende geef je zorg aan mensen die voor korte of langere tijd niet voor zichzelf kunnen zorgen. Nishada: "Het zorgen voor en het contact met mensen vind ik het leukste. De zorg staat voorop en het contact heb je tijdens alle dagelijkse dingen, zoals eten, aankleden of douchen." In haar tweede jaar werkt ze in Rust in Roy in Stramproy op de PG-afdeling, waar mensen met dementie wonen. Als leerling doe je ervaring op verschillende plekken op, dat kan ook bij mensen thuis zijn.

Sociaal

Wat moet een verzorgende-IG kunnen? "Voor dit werk moet je sociaal zijn, het fijn vinden om voor iemand iets te betekenen en ook in een team kunnen werken. Het is belangrijk dat je goed communiceert met je teamleden en de cliënt uiteraard, maar ook met de familie, artsen en behandelaren. Je bent ook een verlengstuk van de behandelaar. Bijvoorbeeld van een logopedist van wie je adviezen overneemt voor iemand die zich vaak verslikt."

Voor Nishada, die zelf niet groot van stuk is, zijn het de kleine dingen die het werk bijzonder maken. "Een gezichtsuitdrukking, een knuffel. Laatst zei een cliënte tegen mij 'Kom eens hier klein dingske', en ze pakte me vast en gaf een knuffel. Dat vind ik echt heel leuk!"


Bekijk alle verhalen