Verhaal van

Maria Smeets

Maria Smeets

Verpleegkundige Thuiszorg

Mensen moeten even wennen aan hulp: daarna zijn ze echt blij.

Voor verpleegkundige Maria Smeets is het heel duidelijk: in de thuiszorg is het nooit standaard wat je doet. "Je komt telkens op nieuwe plekken en in nieuwe situaties; ik vind het geweldig! De uitdaging voor mij is om juiste zorg voor een cliënt in te kunnen zetten – die in het begin toch aan de extra hulp moet wennen. Daarna zijn ze echt blij als ze zien wat je kunt betekenen, en dat de familie minder belast is."

Maria heeft al op diverse plekken in de zorg gewerkt. Ze begon bij het ziekenhuis, werkte in een zorgcentrum, in de thuiszorg, in de gehandicaptenzorg, bij revalidatie en in het verpleegtechnisch team. "En ik ben blij nu weer in de thuiszorg te zijn vanwege de afwisseling, en het contact met de cliënten. In het ziekenhuis ben je veel met verpleegtechnische handelingen bezig, ook heel leerzaam. Maar je mist het gehele traject van de cliënt, omdat patiënten komen en gaan. Het geeft mij voldoening om samen met de cliënt en mantelzorgers, de naaste familie, een pad te bewandelen."

Grote stap

De verpleegkundige licht dat toe: "Je begint vaak heel voorzichtig bij een cliënt. Het is voor hen een grote stap om vreemde mensen over de vloer te hebben, en soms ook om te accepteren dat hulp nodig is. Daarin moet je een weg zoeken: wat hebben zij nodig, wat past hier, wat kan iemand zelf nog, wat kunnen wij bieden? Als ze er gaandeweg achter komen wat je te bieden hebt – dat ze kunnen blijven wonen, dat het leven makkelijker wordt, dat de familie minder belast is – zijn ze heel blij."

Samenwerken met huisartsen en ziekenhuis

Het samenwerken met andere partijen in de thuiszorg zoals gemeenten, huisartsen, ziekenhuis - is ook wat het werk voor haar interessant maakt. Zo sluit ze zelf ook aan bij het PATZ (palliatieve thuiszorg): een overleg met huisartsen en andere zorgverleners over mensen die zorg nodig hebben in de laatste fase van hun leven. Ook het coachen van het team en de zelfstandigheid van de medewerkers vergroten, passen goed bij haar. Niet voor niets is ze nu de opleiding wijkverpleegkundige via Land van Horne aan het volgen.

Nieuwe collega's welkom

Maria is dan ook de uitgelezen persoon, zo blijkt, om te vragen wat de thuiszorg voor verzorgenden en verpleegkundigen te bieden heeft; want nieuwe collega's zijn welkom. Maria: "Het is een geweldige baan voor personen die graag zelfstandig werken en van veel afwisseling houden. En wat ik heel prettig vind, je hebt ook een fijn team en collega's met wie je kunt sparren en op wie je terug kunt vallen."


Bekijk alle verhalen