Verhaal van

Jac Sak

Jac Sak

Vrijwilliger Woonzorgcentrum Hushoven

Niks doen werkt niet voor mij. Dan word ik zo gek als een deurklink.

Kan je vrijwilligerswerk doen als je kampt met serieuze gezondheidsproblemen? Dementie, bijvoorbeeld? Jack Sak wel. Vijf ochtenden in de week helpt hij dementerende ouderen.

"Niks doen werkt niet voor mij. Dan word ik zo gek als een deurklink", lacht Jac. Deze sympathieke Brabander is enkele jaren geleden noodgedwongen verhuisd naar woonzorgcentrum Hushoven. Na drie herseninfarcten, een open hartoperatie, een longprobleem en zes TIA's is er sinds een paar jaar ook beginnende vasculaire dementie aan het lijstje  toegevoegd.

Ondanks deze tegelslagen gaat hij op werkdagen rond negen uur aan de slag: boterhammen smeren, mensen helpen met eten en een praatje maken. "De bewoners vinden het fijn als ik er ben. Laatst zei iemand: 'Jac, ik weet het allemaal niet meer zo goed'. Dan zeg ik: 'Dan kunnen we elkaar een hand geven.' Ze keek me vreemd aan en vroeg: 'wat bedoel je'? Dan vertel ik dat ik er ook mee zit. Dat stukje herkenbaarheid is zo belangrijk." Jac vervolgt: "Maar ik moet ook eerlijk zijn. Sommige dingen kan ik gewoon niet meer."

Welzijnscoach Stefanie Derks werkt nauw samen met Jac. "Wij kijken als team regelmatig hoe het met hem gaat. Gaat het niet meer, dan zeggen we dat. Die afspraak is duidelijk gemaakt. En uiteraard houden de collega's ook een oogje in het zeil."


Bekijk alle verhalen