Verhaal van

Ilse Jeurnick

Ilse Jeurnick

Contact Kanjer

Deze 'rode neus' laat ouderen voelen: het is goed zoals je bent.

Ilse Jeurnick is één van de Contact Kanjers van Land van Horne. Ze zet haar rode neus af voor het gesprek en legt het idee van de Contact Kanjer uit. "Het is een clown in het hier en nu. Je maakt je hoofd leeg, stapt de woning binnen en kijkt wat er gebeurt. De regie ligt bij de bewoner. Of iemand nu in de afweer zit, een traantje laat of lacht. Je beweegt met de emoties mee. Alles is goed."

Het kan dus een heel klein en intiem moment zijn.  Bijvoorbeeld toen wij binnenkwamen, zat Ilse op haar hurken naast Lies. Ze pakt haar ukelele en begint te spelen en te zingen. Net daarvoor zat mevrouw nog ineengedoken in haar stoel, maar langzaam tilt ze haar gezicht op, neuriet mee en haar gezicht verandert in een open en ontspannen glimlach. Ilse benadrukt: "Je spiegelt naar de bewoner. Je geeft het gevoel: ik hoor je, ik zie je. Het is goed zoals je bent." Vooral bij mensen met vergevorderde dementie, kan dit een manier zijn om dieper contact te maken.

Waarom Ilse haar werk als Contact Kanjer zo leuk vindt: "Dit is toch het mooiste cadeau? Dat je er oprecht voor iemand kan zijn. Met wat er dan ook is: elkaars hand vasthouden, een grapje maken of een traan wegpinken. Het mag er zijn."


Bekijk alle verhalen