Verhaal van

Heer en mevrouw Van der Krift
dagbehandeling land van horne

Heer en mevrouw Van der Krift

Mevrouw bezoekt de dagbehandeling Dagbehandeling Martinus

Door dagbehandeling kunnen we samen blijven wonen.

Na een hersenbloeding 7 jaar geleden heeft mevrouw Van der Krift nog weinig spierkracht aan de linkerzijde van haar lichaam. Ook haar denkvermogen is wat achteruit gegaan. Ze woont in Weert samen met haar man, die 24 uur per dag voor haar zorgt. Drie keer per week gaat ze naar de dagbehandeling waar ze therapie krijgt en dagbesteding. "Deze dagen zijn ook ontspanning voor mij en zij kijkt er naar uit en blijft actief door de behandeling. Hierdoor kunnen we samen thuis blijven wonen."

Mevrouw van der Krift (74 jaar), die altijd in het laboratorium in het St. Anna ziekenhuis werkte, is positief ingesteld. Ze accepteert dat best veel dingen haar nu niet meer lukken, en haar motivatie blijft overeind: "Ik wil vooruit, dat wil ik gewoon". Na haar hersenbloeding heeft ze tijdelijk gerevalideerd bij Land van Horne en daarna bleef therapie nodig. Daarom gaat ze naar de dagbehandeling. "Er is veel kracht teruggekomen in haar benen", vertelt haar man. "Het is gestabiliseerd maar met fysiotherapie zorgen we ervoor dat het niet achteruit gaat." Dat is voor hen erg belangrijk omdat haar man haar dan zelf thuis kan blijven helpen. Door de kracht die ze nog heeft in haar benen kan hij haar van uit haar rolstoel verplaatsen naar bijvoorbeeld het bed, of het toilet. Het klinkt misschien klein, maar het maakt een groot verschil in hun dagelijkse leven.

'Je wisselt ervaringen en tips uit'

In het begin is mijnheer veel bij de therapie aanwezig geweest op de dagbehandeling. "Dat moet je ook wel doen. Je wisselt ervaringen uit en krijgt tips. Bijvoorbeeld hoe ik haar het beste kan vasthouden of optillen. Ook is een ergotherapeut bij ons thuis komen kijken naar de indeling van de badkamer. Professionele ogen kijken naar jouw situatie. We hebben bijvoorbeeld de douchecabine eruit gehaald en steunen aangebracht. Daar hebben we veel aan gehad. Ik heb me erg gesteund gevoeld."

'Ze stimuleren de beleving'

Voor mevrouw Van de Krift bestaat de dagbehandeling ook uit dagbesteding. "Ik vind het fijn om hier te zijn. Ik word thuis opgehaald. Het werkt perfect." Naast haar therapieën doet ze allerlei activiteiten samen met de anderen. "We hebben steun aan elkaar en fijn contact onderling." Op haar rolstoel staat haar programma voor deze dag. "Ze kan niet alles onthouden, maar wel bewust het moment beleven", vertelt haar man. "Ik merk goed aan haar of ze het fijn heeft gehad. Ze stimuleren de beleving hier echt, dat ze actief blijft. Wandelen, een film kijken, puzzelen. Dat zijn dingen die ik zelf niet altijd voor haar kan doen omdat je al 24 uur per dag de lichamelijke zorg voor haar hebt en het huishouden runt. Dan is het fijn dat ze die momenten ook op de dagbehandeling heeft."

'Als ze hier is, ben ik even 'los''

De kinderen van heer en mevrouw Van der Krift wonen in Zutphen en Hilversum, dus mijnheer is de enige die de dagelijkse zorg voor mevrouw kan doen. "Als ze op de dagbehandeling is, ben ik even 'los'. Dan hoef ik even niet te piekeren 'zou het goed gaan?'. Ze weten daar precies wat ze nodig heeft, fenomenaal. Die individuele begeleiding is zo essentieel. Als je geen liefde hebt voor het vak, dan kun je dit werk niet doen."

dagbehandeling land van horne
dagbehandeling land van horne
dagbehandeling land van horne

Bekijk alle verhalen