Verhaal van

Geesje Segers

Geesje Segers

Geriatriefysiotherapeut Fysiotherapie - afdeling Huntington

De ziekte van Huntington is helemaal mijn ding.

"De ziekte van Huntington is helemaal mijn ding", vertelt Geesje Segers. Zij is Geriatriefysiotherapeut en werkt al vanaf 2009 met Huntington cliënten."Heerlijk om met deze doelgroep te werken. Het team is heel gemotiveerd en hoe meer ervaring je hebt, hoe beter je de mensen kunt helpen en begeleiden".

 

"Vaak is er sprake van een gedragsverandering en daar moet je begrip voor hebben, zien dat het de ziekte is en niet de persoon. Als je ziet wat de mogelijkheden zijn en die zie je als je in je werk groeit, kun je meer betekenen voor de cliënt en zijn omgeving. Het is heel dankbaar werk en dan wil je het niet meer loslaten." Het team voor Huntington cliënten is klein en heel gemotiveerd, ook dat spreekt haar aan.

Wat kan een fysiotherapeut betekenen?

"Mijn werk begint bij de screening, het in kaart brengen van hoe iemand functioneert, wat kan nog wel en wat niet. Wanneer iemand bijvoorbeeld wil blijven wandelen of fietsen, trainen wij hem om dat zo lang mogelijk te kunnen doen. Soms krachttraining, soms conditie, coördinatie en balans." Geesje volgt als lid van het expertteam cliënten vanaf het begin, de eerste screening, en kijkt hoe het ziekteproces zich ontwikkelt en hoe ze cliënten in elk stadium het beste kan begeleiden.

Hoe is de stemming?

Haar werkdagen verlopen heel divers: "De ene dag start ik met een screening, neem ik testen af en bespreek ik samen met een multidisciplinair team hoe wij de cliënt en zijn mantelzorgers het beste kunnen helpen".

Een dag kan ook een behandeling zijn, waarin ik de cliënt behandel en dan moet ik mij aanpassen aan de stemming en situatie van dat moment. Er kunnen ook vragen komen van externe cliënten of van collega's, bijvoorbeeld over een transfer. Ook cliënten die niet bij ons wonen zie ik voor behandeling of geef ik advies bij vragen. We bedienen een grote regio, Limburg en deel van Brabant."

Goede band

Vaak zien mensen alleen de uiterlijke symptomen en de gedragsveranderingen ten gevolge van de ziekte. Als je er dieper in zit zie je de mens erachter en krijg je een goede binding. Er ontstaat een vertrouwensband. Met Bert Hendriks, bijvoorbeeld, uit Maasbree. Hij krijgt ook fysiotherapie. Geesje helpt hem met oefeningen; arm training op de handbike, veel lopen, trappen lopen, achteruit lopen en rustig draaien. Hij krijgt een keer per week fysiotherapie en oefent daarna op de hometrainer en heeft gewichten op zijn kamer.

Geen elektrische fiets

"Ik probeer zo fit mogelijk te blijven en mijn zelfstandigheid zo lang mogelijk te behouden", vertelt Bert. Thuis fiets hij nog op een eigen fiets, "Geen elektrische", voegt hij met enige trots eraan toe. "Ik fiets een half uur tot een uur. Geesje is een fijne therapeute, niet streng. Ze heeft twee kinderen, dan kun je niet streng zijn. Ik ben blij als ze langs komt, dan kunnen we aan de kilo's werken. Ik ben nu weer dicht bij op mijn normale gewicht." Bert is veel afgevallen, maar nu gaat het weer goed.

 


Bekijk alle verhalen