Stilzitten is niets voor meneer van Dillen
Cliëntverhaal

Als u naar zorgcentrum St. Joseph in Nederweert gaat dan is de kans groot dat u daar in de tuinen een man op leeftijd druk in de weer ziet met zijn schoffel. Meneer van Dillen, een 85-jarige eenvoudige boerenzoon, zoals hij zichzelf omschrijft, woonachtig in de aanleunwoning op het Franciscanessenhof doet niets liever dan de bijbehohende grond rondom het zorgcentrum op orde houden. "Ik kan niet stilzitten, en een onverzorgde tuin is een doorn in mijn oog."
De Hei
Meneer van Dillen is in 1937 geboren in Someren-Heide. "De Hei" op zijn Zummers. Hij is opgegroeid als derde kind op een zogenoemde ontginningsboerderij. Twee broers zijn voor zijn geboorte overleden aan de gevolgen van de Spaanse griep, een andere broer in een later stadium aan tuberculose. "Ik heb nooit iets aan mijn ouders gemerkt. Maar zij moeten toch gebukt zijn gegaan onder dit groot verlies."
Handen uit de mouwen
Het was heel hard werken op de boerderij. "Op een dag, ik was zes jaar, kwam ik thuis van school en trof de paarden ingespannen aan. Ik moest van mijn vader meteen aan de slag om het land te ploegen," zo memoreert meneer van Dillen. Naast het werken op het land hielp hij zijn moeder met het huishouden toen zij dat niet goed meer kon. "Elke week op maandag wasdag en op zaterdag poetsdag."
Eigen bedrijf
Na de lagere school en de fruitteelt vakschool nam meneer van Dillen vijf hectare grond van zijn vader over en begon zijn eigen fruitteeltbedrijf met bessen, appels en morellen. Ondanks dat hij zijn hele ziel en zaligheid in het bedrijf stopte, is hij na tien jaar noodgedwongen gestopt. "De tegenvallende appelprijzen speelden parten en als genadeslag een late nachtvorst in juni die de hele kwekerij verwoestte." Na enkele omzwervingen op werkgebied kwam meneer met drie versleten rugwervels in de WAO terecht. "Ik kon niet stilzitten, dus ik ben als vrijwilliger aan de slag gegaan met schoffelen en blad ruimen."
Zorgzame vader
Op 35-jarige leeftijd kreeg meneer van Dillen verkering met mejuffrouw Brinkmans uit Nederweert. Inmiddels zijn ze 48 jaar getrouwd. Door lichamelijke klachten bij mevrouw van Dillen neemt meneer van Dillen al jaren vele zorgtaken op zich. Hij herinnert zich dat na de geboorte van Jeannie, de oudste van drie dochters, de wijkzuster die zou komen helpen met de verzorging van de baby te laat was. "Ik dacht, dat kan ik ook wel. Dus ik deed Jeannie alvast heel voorzichtig in bad. De zuster kwam, aanschouwde het tafereel en zag dat ik het goed deed. Vanaf die dag heb ik ook deze taak op mij genomen en heb ik nooit een dag het badje van mijn dochters overgeslagen. Hoe druk de dag ook was, hoe laat het ook werd."
Franciscanessenhof
Het echtpaar van Dillen woont sinds eind 2019 tot grote tevredenheid op het Franciscanesshof. Meneer heeft veel voor zijn vrouw gezorgd. Stukje bij beetje wordt deze zorg uit handen genomen door medewerkers van Land van Horne; de lichamelijke zorg, het eten, de dagopvang en de huishouding. Meneer van Dillen vertelt: "Ik ben erg blij met alle hulp, en ook hierbij help ik nog waar ik kan, ik kan tenslotte niet stilzitten."