Betere zorg voor ouderen realiseren door betere verbinding wetenschap en praktijk
Land van Horne lid van Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg

Land van Horne neemt vanaf dit jaar deel aan het succesvolle samenwerkingsverband Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg (AWO-ZL). Naast Land van Horne treden ook De Zorggroep en Proteion toe aan het samenwerkingsverband waardoor de naam wijzigt in Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L). Met het toetreden tot de werkplaats wordt wetenschap en praktijk beter met elkaar verbonden en draagt het bij aan een lerende organisatie. Land van Horne is erg blij met deze ontwikkeling en kijkt uit naar de samenwerking.
Doel van het samenwerkingsverband
Doelstelling van de Academische Werkplaats Ouderenzorg is om via wetenschappelijk onderzoek betere en nieuwe zorg voor ouderen te realiseren. Eigenlijk is het een living lab waarin mensen uit de praktijk beleid, onderzoek en onderwijs, kennis en ervaring uitwisselen. Dit gebeurt vooral door middel van duobanen. In het living lab werken wetenschappers van de universiteit binnen zorgorganisaties en medewerkers (verpleegkundigen, paramedici, artsen) vanuit de zorgorganisaties in projecten met mbo, hogeschool en universiteit. Deze werkwijze is een succesvolle formule gebleken om noodzakelijke vernieuwing in de zorg voor ouderen mogelijk te maken en heeft al belangrijke resultaten opgeleverd.
Bijna alle Limburgse kennisinstellingen en zorgorganisatie verenigd
De Academische Werkplaats Ouderenzorg is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een structureel samenwerkingsverband tussen de grote Zuid-Limburgse zorgorganisaties (Meandergroep Zuid-Limburg, Sevagram, Envida, Cicero Zorggroep, Zuyderland, Vivantes) en vier kennisinstellingen (Gilde Zorgcollege, Zuyd Hogeschool, VISTA College en Universiteit Maastricht). Daar komen nu dus drie zorgorganisaties uit Noord- en Midden-Limburg bij, waarmee feitelijk bijna alle Limburgse kennisinstellingen en zorgorganisaties op het vlak van de ouderenzorg verenigd zijn in één samenwerkingsverband. Er is nog een aantal kleine Limburgse zorgorganisaties die geen kernpartner van de werkplaats zijn, maar wél meedoen met verschillende projecten. De uitgebreide werkplaats beslaat daarmee naast de Limburgse thuiszorg ook ruim 185 zorglocaties. Het gaat daarbij om zo'n 50.000 cliënten en ongeveer 27.000 medewerkers.